3 Ιουλ 2008

Λστομεία: Παιχνίδι στημένο.
Προτάσεις να κάνουμε,
αρκεί να βρισκόμαστε στα ίδια

Η τακτική του κλωθογυρίσματος και... προτάσεις να κάνουμε, αρκεί να βρισκόμαστε στα ίδια, είναι αυτό που αποκομίσαμε από τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα λατομεία. Αυτό που αποκομίσαμε επίσης είναι ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο κάλεσε την κοινωνία της Λαμίας να υιοθετήσει την πολιτική του "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Και μάλιστα τα μέσα είναι η μη εφαρμογή των νόμων και η καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας. Ο κ νομάρχης το είπε πιο κομψά. "Ανοχή - περπάτημα σε τεντωμένο σχοινί, δηλαδή νομικές ακροβασίες". Σκοπός, η λειτουργία των λατομικών επιχειρήσεων στις υπάρχουσες θέσεις για να μην υπάρξει έλλειψη αδρανών υλικών, να μην οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στην ανεργία και να μην αυξηθούν οι τιμές των υλικών στα έργα και στην οικοδομή. Τα ίδια που ακούμε χρόνια τώρα. Εμείς θα λέγαμε ο σκοπός είναι τα συμφέροντα των λατομικών επιχειρήσεων. Αυτή είναι η σύγχρονη λογική των πολιτικών στελεχών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Κι αυτές είναιοι "ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις" που είπε ο κ νομάρχης...

Να ξεχάσουν λοιπόν οι κάτοικοι της Λαμίας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των συνοικιών της Ανατολικής Λαμίας τις υποσχέσεις για την απομάκρυνση των λατομείων και τη λειτουργία της Νέας Λατομικής περιοχής. Είκοσι πέντε και πάνω χρόνια αγωνίζονται γι' αυτό, αλλά η πολιτεία - "κράτος λατινικού τύπου", όπως ακούστηκε από νομαρχιακό σύμβουλο της πλειοψηφίας, δείχνοντας πιθανόν τον εαυτό του και την παράταξή του - δεν μπορεί να ξεπεράσει τις αδυναμίες, των συμφερόντων και των διαπλοκών. Ο κάθε επιχειρηματίας προσέφευγε και προσφεύγει τόσα χρόνια στον δικό του πολιτικό και κανονίζει να πάρει παράταση λειτουργίας με διάφορα νομικά τερτίπια, όπως είπε επίσης σύμβουλος της πλειοψηφίας.

Αλλά ας έρθουμε στα συγκεκριμένα. Καμιά νέα δεύτερη λατομική περιοχή δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε 18 μήνες. Ίσως σε καμιά άλλη χώρα, ναι, και με τις καλύτερες και αγνότερες των προθέσεων... Κάνουν λοιπόν προτάσεις, γιατί οι συγκυρίες τους υποχρεώνουν, μετά την εξέλιξη στο Εφετείο. Και με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνονται σοβαρές και υλοποιήσιμες. Τα χρονοδιαγράμματα μετατοπίζονται διαρκώς (καλά του θύμισαν το τι έλεγε ο κ νομάρχης πριν ακριβώς τρία χρόνια... Τα ίδια θα λέει και μετά από δύο χρόνια;), αρκεί να τη βγάζουν "καθαρή" και να μη τους πάρουν με τις ντομάτες. Είναι τυχεροί που οι κάτοικοι των συνοικιών της Ανατολικής Λαμίας βρίσκονται στη χειρότερή τους στιγμή, σε ό,τι αφορά τα όργανα συμμετοχής. Πού είναι τα Συνοικιακά Συμβούλια, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι Λαϊκές Συνελεύσεις και οι Επιτροπές για την απομάκρυνση των Λατομείων. Πού είναι οι μαύρες σημαίες και τα κλεισίματα των δρόμων, πού είναι οι επιτροπές αγώνα, οι παραστάσεις και οι μηνύσεις. Δυστυχώς βρίσκουν και κοροϊδεύουν.

Αν υπήρχε πολιτική βούληση, θα γίνονταν και η μεταφορά και λειτουργία των λατομείων στη νέα λατομική περιοχή. Στην πρόταση για αναγκαστική απαλλοτρίωση και κατάθεση των ενοικίων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ψελλίζουν αόριστα και την ντύνουν με μια ασάφεια. Η δυνατότητα να μεταφέρουν το θέμα στα αρμόδια υπουργεία και να απαιτήσουν λύση ακόμα και νομοθετική, δεν τους περνάει από το μυαλό... Το να γίνει μια επιτροπή, η οποία να επισκεφθεί τους αρμόδιους υπουργούς και γενικούς γραμματείς με απαίτηση για άμεση διευθέτηση του ζητήματος, το βρίσκουν πέρα από τις κομματικές τους αρχές. Το να σηκώσουν μαύρες σημαίες και να κλείσουν τους δρόμους διεκδικώντας μαζί με τους πολίτες λύση, ή ακόμα το να κάνουν ό,τι έκανε και ο δήμαρχος Ελληνικού για να υποστηρίξει το συμφέρον των δημοτών του, απεργία πείνας, είναι δυστυχώς έξω από τις ιδεολογικές τους αρχές, είναι πολύ επαναστατικό γι' αυτούς, δεν γεννήθηκαν επαναστάτες.

Αρκετά λοιπόν, σας καταλάβαμε, παίζετε ένα στημένο παιχνίδι, "σικέ" όπως το χαρακτήρισε νομαρχιακός σύμβουλος, και πετάτε διαρκώς τη μπάλα στην κερκίδα για να κερδίσετε χρόνο. Ωραία, τον κερδίσατε τον χρόνο. Όμως τον αγώνα θα τον χάσετε. Και τα δικά σας ονόματα θα γραφτούν με μαύρα γράμματα στη λίστα των ονομάτων που κακοποίησαν αυτή την πόλη. Μαζί με το όνομα του διαρκώς απόντα, κ Κοτρωνιά, δήμαρχου της πόλης και προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ. Πότε θα ξυπνήσετε κύριε δήμαρχε;