18 Οκτ 2010

Λατομεία στη Λαμία: ο κ Χειμάρας αποφεύγει τα δύσκολα...

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142 35100 Λαμία
Τηλ 2231045910 6946285099 6932837696
http://www.pepla.gr – info@pepla.gr – http://pepla.blogspot.com


Λατομεία στη Λαμία: Ο κ. Χειμάρας αποφεύγει τα δύσκολα…
Λαμία, 15.10.2010
Ο Νομάρχης κ Χειμάρας αποφεύγει συστηματικά να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο πρόβλημα ΛΑΤΟΜΕΙΑ επιχειρώντας να ‘’θολώσει’’ τα νερά.

Στην πρόσφατη ανακοίνωση του, δηλώνει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την οποία οκτώ χρόνια διαχειρίζεται, διεκδίκησε δυναμικά την καλύτερη λύση όλων των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούσαν τη Φθιώτιδα μαζί και των Λατομείων.

Ισχυρίζεται, ο κ. Χειμάρας, ότι επί των ημερών του η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έπαιξε σοβαρό ρόλο στην επίλυση (λες και το έλυσε) του προβλήματος των Λατομείων, όπως επίσης και των προβλημάτων που προέκυψαν γύρω από αυτά !!

Για να ενημερώσει καλύτερα τους Λαμιώτες και ιδιαίτερα αυτούς που μένουν στη Νέα Μαγνησία, Μεγάλη βρύση, Ροδίτσα κλπ, ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται αυτός, αφού είναι υπεύθυνος ΜΟΝΟ για τα ιδιωτικά και κοινοτικά λατομεία και όχι για τα λατομεία της Λατομικής Περιοχής. Για τα δημόσια λατομεία υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. ΣΩΣΤΑ!!

Ο κ Νομάρχης, λοιπόν, μεταθέτει την ευθύνη της μη επίλυσης του στην Περιφέρεια Στερεάς. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και ο κ Χειμάρας το γνωρίζει πολύ καλά. Γνωρίζει ότι η περιφέρεια έχει την ευθύνη να δημοπρατήσει και να αδειοδοτήσει (συμβόλαια κλπ), ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ και αυτό έκανε, μόνο που η διαδικασία σκάλωσε και πάλι. Γιατί την ευθύνη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, μέσα στις οποίες χωροθετούνται Λατομικές περιοχές, την έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ο κ Χειμάρας) και όχι η Περιφέρεια.

Ο κ Χειμάρας όμως, ΔΕΝ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Από τους πέντε λατομικούς χώρους που προέκυψαν με την επαναχωροθέτηση της παλιάς λατομικής περιοχής, οι τρεις (Α, Β, Γ) βρίσκονται μέσα στη διεκδικούμενη έκταση για την οποία υπάρχει εισαγγελική απόφαση που απαγορεύει την εκτέλεση εργασιών. Αυτοί οι χώροι δεν μπορεί να ενεργοποιηθούν...

Οι δρόμοι που προτάθηκαν (μελετήθηκαν και σχεδιάστηκαν από τις τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας), βρίσκονται μέσα σε έκταση που απαγορεύεται κάθε επέμβαση, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της οριστικής εκδίκασης, δηλαδή δεν μπορεί να κατασκευαστούν. Με άλλα λόγια ο κ. Χειμάρας προσπαθεί, με την επίκληση των αρμοδιοτήτων, να αποφύγει τις ευθύνες που έχει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το πρόβλημα της λατομικής περιοχής μπορούσε να λυθεί από τις πρώτες μέρες και πριν βγει η Εισαγγελική απόφαση, αν η διοίκηση εφάρμοζε τις σχετικές διατάξεις περί διακατοχής.

Λύση και τώρα υπάρχει και μπορεί άμεσα να δοθεί, είναι απλή, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση. Μπορεί να δοθεί εντολή ο δρόμος προσπέλασης να κατασκευαστεί έξω από την έκταση, στην οποία αναφέρεται η Εισαγγελική απόφαση (είναι εγκεκριμένος) και να ενεργοποιηθούν, προς το παρόν, ΜΟΝΟ οι χώροι που είναι Δημόσιοι και δε διεκδικούνται.

Όσον αφορά την ισχυρισμό ότι έκλεισε τα ασβεστοκάμινα πρέπει να του πούμε: ότι δεν φρόντισε όμως να βρει θέσεις μέσα στις οποίες θα μπορούσαν, πριν κλείσουν, να μεταφερθούν και να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους περισσότεροι από 25 - 30 εργαζόμενοι και η περιοχή της ΣΤΕΡΕΑΣ να αναγκαστεί να προμηθεύεται τον ασβέστη από Μακεδονία με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Εμείς δεν προτείνουμε το κλείσιμο επιχειρήσεων, προτείνουμε και απαιτούμε ο κ. Νομάρχης να είχε μεριμνήσει, μέσω των Υπηρεσιών του, για την εφαρμογή των κανονισμών και των μέτρων που οι ίδιες προτείνουν για την κάθε δραστηριότητα. Οι βιομηχανίες δεν φυτρώνουν σε μια νύχτα, χρειάζεται κόπος και πολλή δουλειά κ Νομάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: