26 Δεκ 2013

Αποτυχημένο και επικίνδυνο το δημαρχοκεντρικό μοντέλο


Αγαπητέ μου φίλε,
Έχεις δίκιο σε ό,τι λες για το ελάχιστο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας να κάνουμε καλύτερη την πόλη μας. Ναι, έχουμε τεράστιες ευθύνες και πολλές φορές λέμε ότι η δημοτική αρχή «είναι αυτή που μας ταιριάζει». Καθρέφτης της κοινωνίας… Δυστυχώς δεν είναι μόνο τα σκουπίδια, ή αυτά που γράφουμε κατά καιρούς· και το ξέρεις. Αυτά είναι κάποια δείγματα της συνολικής κακής εικόνας που έχει η πόλη και ο Δήμος.

Ξέρεις ότι η γκρίνια μας δεν είναι σκόπιμη ούτε κατευθυνόμενη αντιπολιτευτικά. Όμως λέμε ότι, αν ο δήμος ήταν μια οποιαδήποτε επιχείρηση, η διοίκησή της θα είχε εκπαραθυρωθεί προ πολλού ως ανίκανη. Δυστυχώς το σύστημα και ο νόμος δεν το προβλέπει… Δεν αναφερόμαστε μόνο στις αποφάσεις που έχει πάρει ή δεν έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο· αλλά και στις δεσμεύσεις της παράταξης του Δημάρχου με το πρόγραμμα που κατέθεσε το 2010 ως υποψήφια παράταξη και ψηφίστηκε γι’ αυτό.  

Δυστυχώς πάλι, τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται περιστασιακά και μόνο με εθελοντισμό, γιατί μου λες: “αυτός είναι ο Δήμος, ΝΑΙ, αλλά τι κάνουν οι εθελοντές…”; Ναι, εμείς επειδή πιστεύουμε στον ενεργό πολίτη και στον εθελοντισμό - άλλωστε γι’ αυτό είμαστε εδώ - θεωρούμε ότι πολλά μπορεί να κάνουν οι εθελοντές. Τί θα μπορούσε όμως να γίνει για παράδειγμα εθελοντικά να περιοριστεί η ηχορύπανση και η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρόμων και πεζοδρομίων με τραπεζοκαθίσματα, τι θα μπορούσε να γίνει για τις πλαστικές κατασκευές στις πλατείες, για να μην είναι ο Ξηριάς αυτός που είναι και να γίνει βοτανικός κήπος ή να μην είναι χαβούζα η Γερμανική Τάφρος και ο Σπερχειός, να προστατευτούν τα οικόπεδα του δημοσίου στην πόλη, τι θα μπορούσε να γίνει εθελοντικά για την απομάκρυνση των λατομείων και τη λειτουργία της νέας λατομικής περιοχής, για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, για τα εγκαταλειμμένα περίπτερα, για τα στέγαστρα των στάσεων και τόσα άλλα…

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ανείσπρακτες οφειλές προς το Δήμο, τη μη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, τη σπατάλη της ενέργειας και τον τρόπο είσπραξης των δημοτικών τελών, μας λένε ότι κάποτε πρέπει να ασχοληθούμε με το πού τελειώνει η αφέλεια, η επιπολαιότητα, η ανικανότητα και πού αρχίζει η ιδιοτέλεια, ο δόλος και η εγκληματική αμέλεια.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει όμως - και που αποφεύγει να κάνει η παρούσα δημοτική αρχή - είναι η ενεργοποίηση τον πολίτη. Να σου το πω ξανά με παραδείγματα: Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τους δημότες να αλλάξει η καθημερινότητα τους και να λειτουργήσουμε πιλοτικές συνοικίες, πιλοτικές γειτονιές, πιλοτικά χωριά, ενεργά τετράγωνα, και με τη συμμετοχή τους να παίρνονται αποφάσεις για: τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τις θέσεις πάρκιγκ, τις πεζοδρομήσεις και τα πεζοδρόμια, τους χώρους πρασίνου, τη διαχείριση των σκουπιδιών στο χώρο τους, τις εξορμήσεις καθαριότητας, τα περίπτερα, θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης στη γειτονιά, θέματα πολιτισμού κ.ά.

Αν πράγματι θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην πόλη, πρέπει να αλλάξουμε και τις μορφές διαχείρισης της «εξουσίας», να αλλάξουμε κι εμείς. Το μοντέλο διαχείρισης της σημερινής δημοτικής αρχής, το δημαρχοκεντρικό, το συγκεντρωτικό, το γραφειοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό είναι αποτυχημένο και επικίνδυνο. Το plan B, που λέμε, της υπόθεσης είναι η ενεργοποίηση του πολίτη: η δημοτική αρχή και ο πολίτης σε μια διαρκή συνεργασία με στόχους, με στελέχωση, με οργάνωση, με κίνητρα και με έλεγχο της πορείας των στόχων. Προτείνουμε και επιμένουμε…
Ελπίζω να μη σε κούρασα.                                                                 Λαμία, 26.12.2013
φιλικά
Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: