15 Απρ 2009

ΑΥΤΗ Η ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΙΝΕ
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ;

(Μερικά ερωτήματα και στοιχεία,
απαραίτητα για την διαμόρφωση καλύτερης εικόνας από τον καθένα)


Οι φορείς και οι κάτοικοι της Λαμίας ζητούσαν και ζητούν εδώ και είκοσι χρόνια την άμεση απομάκρυνση των λατομείων και την αποκατάσταση του τοπίου σε όλα τα λατομεία.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η απομάκρυνση των λατομείων δεν έγινε. Η δε αποκατάσταση του τοπίου από τους λατόμους είναι ανεπαρκής μέχρι ανύπαρκτη. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Νέα Λατομική Περιοχή μετά από την τελευταία δημοπράτηση δικαιολογεί πολλά ερωτήματα:
- Γιατί δημοπρατήθηκαν και οι εννιά λατομικοί χώροι;
- Δεν επαρκούσαν οι τέσσερες εταιρείες που λειτουργούν σήμερα, χρειάζονται εννιά ;
- Ποιες είναι οι ανάγκες του νομού σε αδρανή ;
- Τα αδρανή που θα παράγουν οι εννιά λατομικές επιχειρήσεις θα προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες του Νομού ή και άλλων περιοχών;
- Πώς έγινε η επαναχωροθέτηση της λατομικής περιοχής; Έγινε η στρατηγικού χαρακτήρα μελέτη που είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις μεγάλων επεμβάσεων, όπως αυτή των εννιά λατομείων;
- Έγινε η μελέτη σκοπιμότητας, από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία να αποδεικνύει ότι οι υπάρχουσες λατομικές επιχειρήσεις, που έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης λατομικών χώρων, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του Νομού ; (η αναφορά στα μεγάλα έργα δεν είναι ικανή να ακυρώσει την προβλεπόμενη διαδικασία, αφού παρέχεται η δυνατότητα να μισθωθεί, κατ΄ εξαίρεση λατομικός χώρος, για όσο διάστημα απαιτηθεί, στον κατασκευαστή του έργου).
- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και ειδικότερα στην πόλη της Λαμίας;
- Δεν θα επηρεαστεί το υδραυλικό ισοζύγιο της περιοχής ; Μήπως μπαίνουν σε κίνδυνο οι γεωτρήσεις υδροδότησης της Λαμίας;
- Μπορεί η περιοχή να αντέξει την εξορυκτική δραστηριότητα όλων αυτών των επιχειρήσεων ;
- Ποιες είναι οι εταιρείες που πήραν μέρος στη δημοπράτηση των λατομικών χώρων; δραστηριοποιούνται στο χώρο των αδρανών και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας ;
- Αληθεύει ότι η λατομική περιοχή της Λαμίας θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει και τις ανάγκες της Αθήνας;
- Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε να συγκεντρωθεί, στην περιοχή μας, η μεγαλύτερη εξορυκτική δραστηριότητα της χώρας;

Αυτά και άλλα ερωτήματα που θα προκύψουν με την ενεργοποίηση όλων των λατομικών χώρων απαιτούν, χωρίς καθυστέρηση, πειστικές απαντήσεις από αυτούς που χειρίστηκαν και χειρίζονται το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των λατομείων.

Εμείς ζητάμε την άμεση μετεγκατάσταση των τριών λατομείων με πλήρη αποκατάσταση του τοπίου στη βάση των μελετών που υπάρχουν και που προβλέπουν τον τρόπο και τα μέσα που όφειλαν να εφαρμόσουν. Οι ανοιχτές πληγές που έχουν δημιουργηθεί δεν μπορεί να μείνουν έτσι. Όχι άλλες καθυστερήσεις. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου που θα λύσει το ιδιοκτησιακό, θα εκδοθεί εντός των προσεχών ημερών. Εάν οι τελευταίοι χειρισμοί, που έγιναν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οδηγήσουν σε νέες εμπλοκές και αδιέξοδα θα καταστήσουν, για μια ακόμα φορά, φανερό το ποιος είναι ο υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν από το 1986 για την μη μεταφορά των λατομείων στη λατομική περιοχή. Φοβούμαστε πως, για μια ακόμα φορά, η όλη προσπάθεια θα κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Οι δρόμοι που έχουν προταθεί από την επιτροπή και η χωροθέτηση των λατομικών χώρων 6 & 7 φοβούμαστε πως δεν πήραν υπ΄όψη τις εκτάσεις που διεκδικούνται και οι οποίες έχουν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό υπέρ των ιδιωτών. Δρόμοι και νέοι λατομικοί χώροι βρίσκονται μέσα στις εκτάσεις αυτές και όπως είναι γνωστό ΜΕΣΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΕΙ ΛΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ Ή ΝΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ


ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Ο Νομάρχης Φθιώτιδας προκειμένου, όπως λέει, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μεταφοράς των λατομείων σε Λατομική περιοχή, με απόφασή του προέβη σε μερική επαναχωροθέτηση της έκτασης των λατομικών χώρων 4, 6, 7 σε πέντε νέους [ Α, Β, Γ, Δ, Ε ]. Τους χώρους αυτούς τους δημοπράτησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η δημοπράτηση ολοκληρώθηκε σε δυο πλειοδοτικούς διαγωνισμούς.
Από τον πρώτο διαγωνισμό αναδείχτηκαν πλειοδότες δυο εταιρείες για ισάριθμους λατομικούς χώρους ( Ε & Δ ) συγκεκριμένα : Η Εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΤΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΕΒΕ πλειοδότησε για το λατομικό χώρο Ε και H ΚΑΛΤΣΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ πλειοδότησε για το Λατομικό χώρο Δ.
Από τον δεύτερο διαγωνισμό πλειοδότες αναδείχτηκαν οι Εταιρείες :
- Λατομεία Ερμιονίδας ΑΤΕΒΕ πλειοδότησε για το λατομικό χώρο Α.
- Τριάς Εμπορολατομική ΑΕ πλειοδότησε για το λατομικό χώρο Β.
- Λαρισινός ΑΕ πλειοδότησε για το λατομικό χώρο Γ.

1. ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΛΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Οι δεσμεύσεις, σχετικά με την ελάχιστη ετήσια παραγωγή, των επιχειρήσεων με βάση τις προσφορές και την απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού ανέρχονται σε 2.000.000 τόνους.
Συγκεκριμένα :
- ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΤΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΕΒΕ = 80.000 m3 ( 130.000 tn )
- ΚΑΛΤΣΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ = 153.900 m3 ( 246.000 tn )
- Λατομεία Ερμιονίδας ΑΤΕΒΕ = 463.000 m3 ( 740.800 tn )
- Η Τριάς Εμπορολατομική = 488.000 m3 ( 780.800 tn )
- Λαρισινός ΑΕ = 60.000 m3 ( 96.000 tn )
ΣΥΝΟΛΟ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ = 1.993,600 = 2000.000 τόνοι

2. ΕΚΤΑΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΛΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Η έκταση επέμβασης στους πέντε νέους λατομικούς χώρους ανέρχεται σε 1.401,911= 1402 στρέμματα.
Συγκεκριμένα :
Α = 269,546 στρέμ.
Β = 402,235 στρέμ.
Γ = 300,111 στρέμ.
Δ = 265,770 στρέμ.
Ε = 164,249 στρέμ.
ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ = 1402 στρέμματα.

3. ΑΛΛΟΙ ΛΑΤΟΜΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Εκτός από τους πιο πάνω λατομικούς χώρους, μέσα στη λατομική περιοχή, υπάρχουν οι λατομικοί χώροι 1, 2, 3 και 5 οι οποίοι έχουν δεσμευτεί, με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, από τις Εταιρείες ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΤΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΕΒΕ (ΛΑΤ. ΧΩΡ. 5 ), ΚΑΛΤΣΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ (ΛΑΤ. ΧΩΡ. 3 ), ΕΝΩΜΕΝΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΛΑΜΙΑΣ ΑΒΕΕ (ΛΑΤ. ΧΩΡ. 2) και ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΛΑΜΙΑΣ ΑΒΕΕ ( ΛΑΤ. ΧΩΡ. 1, λειτουργεί )
Οι λατομικοί χώροι 2, 3 και 5, για λόγους ιδιοκτησιακού χαρακτήρα και μετά από Εισαγγελική απόφαση δεν ενεργοποιήθηκαν από τις πιο πάνω Εταιρείες, [ οι επιχειρήσεις αυτές έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς (μελέτες, άδειες επέμβασης, πληρωμή αδειών επέμβασης κ.λπ) και το ιδιοκτησιακό έχει εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό, αναμένεται η άμεσα η απόφαση ].

3.1 ΕΚΤΑΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 1,2,3 & 5
Η έκταση επέμβασης των λατομικών χώρων 1, 2, 3, και 5 ανέρχεται σε 3.230 στρέμματα.
Συγκεκριμένα :
ΛΑΤ. ΧΩΡ 1 = 720,224 στρεμ. ( λειτουργεί )
ΛΑΤ. ΧΩΡ 2 = 760,038 στρεμ.
ΛΑΤ. ΧΩΡ 3 = 864,064 στρεμ.
ΛΑΤ. ΧΩΡ 5 = 885,642 στρεμ.
ΣΥΝΟΛΟ = 3.230 στρεμ.

3.2. ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 1, 2, 3 & 5.

Η ελάχιστη παραγωγή που έχουν δεσμευτεί οι Εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει την εκμετάλλευση των χώρων 1, 2, 3 & 5 ανέρχεται σε 1.500.000 τόνους.

4. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΛΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Η έκταση επέμβασης για τους εννέα λατομικούς χώρους ανέρχεται σε 1402 + 3230 = 4.632 στρέμματα.

5. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΛΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

Η ελάχιστη ετήσια παραγωγή, για την οποία έχουν δεσμευτεί οι εταιρείες και για την οποία θα καταβάλουν τα ελάχιστα μισθώματα, ανέρχεται σε 3.500.000 τόνους.

Με την ενεργοποίηση των λατομικών χώρων και την εγκατάσταση λατομικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αδρανών υλικών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ( ΑΘΗΝΑ κ.λπ ), θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα η οποία θα εξυπηρετεί ανάγκες σε μεγαλύτερες αγορές από αυτή του Νομού (πχ Αττική κ.λπ), με σοβαρές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ "ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ"; Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει την ταινία και έχουν διαβάσει βιβλία για τον "Τιτανικό",πουθενά όμως δεν αναφέρετε ποιοί ήταν οι ιδιοκτήτες του http://antipliroforisi.blogspot.com/2009/11/blog-post_15.html